Megérkezés a Yin jógába!

szept 12, 2019 | BLOG

Lassan-lassan mindenki visszatér a hétköznapok forgatagába, kinek könnyebb kinek nehezebb megélésekkel teli a nyár könnyedségének elengedése. (Én az utóbbi táborhoz tartozom).

Ma reggel egy szuper cikk jött velem szemben az online tér forgatagában, ráadásul teljes szinkronicitásban (hogy hogy nem) mivel ma a yin jóga hatásairól szerettem volna írni.
Megint csak a fizikain túl. Az elmúlt időszakban sokkal inkább (sőt az elmúlt években) előtérbe került az önismeret és annak különböző aspektusai, lépcsőfokai, minőségei. Ezért gondoltam írok egy kicsit arról, hogyan is tud ez jól kapcsolódni a yin jógához (ezt a stílust előszeretettel használom a mélységeim, nehézségeim feltérképezésére).

De egy picit más fordulatot vett az ihlet…. a cikk elindított bennem egy más gondolatmenetet!

A cikk pontosan arról ír és azt summázza, ami általában yin jóga gyakorlás közben megérkezik hozzánk. Ez egy lassú, nagyon nyugodt, viszonylag mozgásmentes jógastílus, joggal kérdezhetik sokan, hogy akkor mi értelme?

Sokan nem tudunk mit kezdeni azzal az egyszerűnek tűnő instrukcióval, hogy „érkezz meg” – hova, de hát itt vagyok! Biztosan? „figyeld meg” – mit, most komolyan mit figyelgessek! Hát ez az! „vedd észre” – mégis mit kéne észre vennem? Jó kérdés, és ezt csak Te tudhatod. „Enged meg” – mi a fenét kéne megengednem magamnak?

Ezeken a kérdéseken, elmebeli felháborodásokon, óhatatlanul végig megyünk, szerintem kb legalább egyszer, de lehet, hogy százszor, a jógagyakorlásunk során. Aki egy kicsit kitartó és türelmes, és képes az elme lázongó természetét elcsendesíteni, ahhoz tényleg megérkeznek ezek az instrukciók.

…és mi tud történni akkor, amikor megérkezünk, megfigyelünk, megengedünk?

„az agy és szív ritmusának zaklatott tempója megtörik. A légzés segít a szimpatikus és a paraszimpatikus idegrendszeri hatásokat egyensúlyba hozni – engedd el a hiábavaló feszültséget okozó gondolatokat, hagyj időt magadnak, hogy kisimuljanak a dolgok.
Ne akarj semmit csinálni, csak legyél, és figyeld magad. Adj erre engedélyt magadnak, és meglátod, „elkezd működni a kémia”. A kitisztult gondolatok hatására más hormonokat termelsz, ami által más érzések kerülnek előtérbe, a gondolataid kisimulnak, rendezettebbé válnak.” (részlet a cikkből)https://pszichoforyou.hu/nyugodt-hetkoznapok/…

Gondolj bele, hogy hetente, ha csak egy alkalmat adsz magadnak, heti 1x 90 percet, hogy mindez megtörténjen, hogy elkezdjen működni a kémia, hogy beinduljon a hormontermelés, már rengeteget tettél magadért.

Saját önmegfigyelésem, hogy már abban a pillanatban ahogy leterítem a jógamatracot (nem is kell, hogy rálépjek) elindul a légzésem mélyítése, automatikusan, szerintem ez egy csodás plusz funkció, készség, ami kialakult az évek során.

Ráadásul yin jógán, valamilyen „csoda” folytán egyszer csak tényleg megérkezünk önmagunk lábaihoz, és képessé válunk egy picit távolabbról szemlélni önmagunkat. Mintha egy jobb perspektívából kezednél el nézni egy egyébként tökéletes festményt, aminek addig lehet, hogy csak a hibáit, a rossz szín választását, vagy a kevésbé kimunkált, elnagyolt ecsetvonásait láttad volna meg.

Elkezded végre látni a részleteket, az apró nüanszokat, a test finomságait, és lehet, hogy elkezded tudatosan vezetni a gondolataid, lehet, hogy végre megérkezel, megfigyelsz, megengedsz.
Végül is mi ez, ha nem az önismeret egy formája, önmagunk körüli, vagy önmagunkon belüli kalandozások. Miközben oldódik a bennünk lévő feszültség, helyreáll a légzés, harmóniába kerül a Test Lélek Szellem hármasa.

Stresszoldás felsőfokon!