Neked mit jelent a bátorság? 

aug 9, 2019 | BLOG

„Akkor jársz jól, ha
mind közelebb lépsz ahhoz,
amitől félnél.”
Fodor Ákos

Neked mit jelent a bátorság?
Mit jelent számodra, bátornak lenni?

Azt hiszem, hogy a bátorság mindenkinek mást jelent. Mást jelöl.

Mások a félelmeink, azok erőssége, mások a határaink, más az erő is, amellyel kitágítjuk ezeket a határokat.

Bátorságom egyik fokmérője volt sokáig, hogy, bár egy szobalétrán is megremeg a lábam egy hatalmas szikláról a bolond 20-as években fejest ugrottam a tengerbe. Akkor és ott, úgy éreztem, hogy “megugrottam” valamit. Hogy legyőztem a magasságot, a félelmet, és bátorságom teljes tudatában ugrottam.
Annak, akit fogva tart a szobalétrák félelme, ez óriási bátorság. Annak, aki naponta ugrik toronymagasról, csak egy újabb ugrás az ezerből. Nem a bátorság fokmérője.

Ma már nem definiálnám a bátorságot egy magasugrással, ma nem, most nem. Ma mást jelent bátornak lenni. Egy kedves barátom szerint a bátorság egyenlő azzal, nyitottnak lenni. Merni kinyílni, megnyílni a világnak. Sokunknak ma a bátorság egy magasugrás, sokunknak pedignyitottnak lenni a világra. Annyi mindentől függ, kinek mit jelent a bátorság.

A legnagyobb talán ahhoz, kell, hogy merjünk élni. Szabadnak lenni. Ami számomra azt jelenti, hogy a szívemet követem, ami sokszor még csak nem is könnyebb, mint ha az ész logikája szerint élnék. Sőt, amikor a szívem szerint élek, az tele van ismeretlennel. Amit nem ismerek, attól sokszor félek. Ahol erősebb a félelem, ott nagy eséllyel csorbul a bátorság.
De mégis, van az a pont, ahol teleszívom a tüdömet levegővel, és bár nem tudom mi fog történni, amikor kifújom, nem tudom, csak bízom, a saját erőmben, amihez bizony bátorság kell. Királyi bátorság!

Ha most kérdeznéd tőlem, hogy számomra mit jelent bátornak lenni, akkor ez lenne a válaszom:
Hiszek a saját erőmben, hiszek magamban! Bár még nincs rá bizonyítékom, hogy kibírom, hogy megugrom, hogy elérem, de van benne hitem!

„Nem azért nem merjük, mert nehéz, hanem azért nehéz, mert nem merjük.”
Seneca