Kundalini joga

A Kundalini jógát a Tudat és Éberség Jógájának is nevezik, a spirituálisabb jógafajták közé tartozik. A gyakorlatok túlmutatnak a fizikai test átmozgatásán. A kundalíni jóga ezt főleg az intenzív légzéstechnikákkal éri el, melyek finom tudatállapot változást idéznek elő. A meditáció és a mantrázás lényeges elem az erőteljes gyakorlás lezárásához. A Kundalíni kriják mindenki számára hasznosak és elvégezhetőek. A kundalíni jóga a hétköznapi ember jógája. A jógikus tanításokat Yogi Bhajan úgy adta át a nyugati világ számára, hogy az bárki számára elvégezhető, és a mai korban is teljes mértékben, könnyedén alkalmazható. Egyszerű technikákból áll, melyet kortól és fizikai adottságoktól függetlenül végezhetünk, így a kundalíni jógát bárki gyakorolhatja, legyen akár kezdő, haladó, vagy teljesen új a jóga gyakorlásában.

A Kundalíni jóga annak a technológiája, hogy a puszta túlélésen és fajfenntartáson túl hogyan férhetünk hozzá és használhatjuk azt a velünk született kreatív erőt és energiát, mely segítségével életünket illető tudatosságunkat, átérzésünket és meg-értésünket fokozhatjuk. A kundalini jóga segít feloldani a tudatalattiban lévő blokkokat, félelmeket, rávilágít negatív hitrendszereinkre, mintáinkra, amelyeket aztán könnyedén elengedhetünk. A gyakorlatok segítik kitolni fizikai és teljesítőképességbeli határaink, melyben megtapasztalhatjuk lényünk valódi erejét.

Vinyasa Flow

A Vinyasa jelentése – összekötni, szinkronba hozni. A Flow – áramlás, áramlat, keringés

A Flow – élmény – „az elme működésének egy olyan állapota, melynek során az ember teljesen elmerül abban, amit éppen csinál, amitől örömmel töltődik fel, abban teljesen feloldódik, minden más eltörpül mellette, bármi áron folytatni törekszik”. Csíkszentmihályi MihályA Vinyasa Flow jógában szinkronba hozzuk a mozgást a légzéssel, egyik ászanából áramlunk a másikba a ki és a belégzésünk ütemére.  Gördülékenyen haladunk a pózokban előre, nehézségi szintről szintre. A Vinyasa Flow egy nagyon szabad és áramló stílus, amelyben megélhetjük a légzésünket, megélhetjük a mozdulatainkat, a kecsességet, a könnyedséget, a lágyságot és az erőt egyszerre. Megélhetjük benne Önmagunkat!

Yin-Yang jóga

Yin-Yang jóga, vagyis a Kundaliní és a Yin jóga egy különleges ötvözete, amelye egyszerre használja a dinamizmust, erőteljes légzést és mozgást, vagyis a yang energiákat és egyszerre a mozdulatlanságot, passzivitást, a megengedő yin energiákat. Tökéletes elegy, hogy felkészítsem minket a meditációra.

Yin jóga

A yin jóga jellemzője, hogy hosszan tartunk ki bizonyos testhelyzeteket, ászanákat, nagyjából 3-5 percig maradunk egy-egy pózban, látszólag statikusan. Ám a látszat ellenére nagyon is sok minden történik ebben a mozdulatlanságban: a gravitációt és a test súlyát segítségül hívva, miközben teljesen elengedjük magunkat, a mély kötőszövetekben található úgynevezett meridiánok (energia csatornák) – melyek a szerveink működését befolyásolják – erős nyomást kapnak. Mikor kijövünk a pózból, hirtelenjében a nyomás alól felszabadul az áramlás a meridiánokban. Minden meridiánunkhoz jin pózok kapcsolhatók, és ha ezeket tudatosan gyakoroljuk, akkor megtapasztalhatjuk gyógyító, kiegyenlítő, energiafeltöltő hatásukat.
A yin jóga az érzelmeinkre, a mentális egészségünkre is jótékonyan hat, tisztít és lecsendesít. További el nem hanyagolható hatása, hogy az ízületeket, szalagokat, porcokat és csontokat táplálja, megakadályozza az ízületek kiszáradását, ami a korral jár, így fiatalon tart minket.
Mindezeket a folyamatokat támogatjuk meg mantrákkal, pránayamaval, meditációkkal, minden szinten hatva és minden szinten támogatva Önmagunkat.
Yin jógában van időnk önmagunkra, van időnk feltárni a megbújó, rejtett blokkokat, van idő és tér át-és kilélegezni a feszültséget, egy-egy órának erőteljes stresszoldó hatása van.